Voorstellen: Mark

Hey! Mijn naam is Mark van Nieuwenhoven en ik ben één van de oprichters van Get Lost.

Als Experience Builder houd ik mij bezig met het ontwikkelen van de verhalen en puzzels voor Get Lost. Een aantal van mijn geproduceerde puzzels vind je terug op onze sociale kanalen. Het grootste deel is hier echter niet te zien. Deze puzzels worden namelijk met video, audio en tekst gecombineerd tot spannende, uiteenlopende verhalen die jullie straks als fysiek of digitaal onze app kunnen doorlopen.

De puzzels die ik voor Get Lost maak zijn niet gemakkelijk met één woord te beschrijven. Soms is het een beeldpuzzel, riddle, herkenbaar puzzeltype met een twist of een technologische puzzel. Maar altijd hebben ze één ding gemeen: tijdens het oplossen zullen ze een ‘Aha!’ bij je los weten te maken. Wij zijn van mening dat een puzzel je af en toe best op het verkeerde been mag zetten, als dit resulteert in extra voldoening op het moment dat je het geheim achter de puzzel doorhebt. Ik kan je vertellen dat dit ertoe leidt dat ‘puzzels maken’ soms toch echt lastiger is dan mensen doorhebben wanneer ik hen erover vertel; “ah, dus jij vult in je vrije tijd vast een hele hoop sudoku’s in!”

Hoewel hun conclusie niet compleet fout is, is dit niet per se iets waaruit ik ontzettend veel inspiratie haal. Natuurlijk kan het op z’n tijd heel uitdagend zijn om een vrijwel leeg raster slagvaardig vakje voor vakje in te vullen, maar ik haal mijn inspiratie veelal uit interactieve puzzelboeken en -apps, escape rooms en bordspellen. En om je een tip te geven: ook de twee pittige puzzelboeken van het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) zijn echte aanraders voor iedereen die ervan kan genieten om een hele dag vast te zitten op één steengoede puzzel. Maar maak je geen zorgen, zó ontzettend moeilijk zullen we onze puzzels niet maken.

Vlak nadat Koos, Zoë en ik begonnen met Get Lost, heb ik ook een tijd gewerkt bij meerdere escape rooms. Naast het vormgeven en updaten van puzzels, heb ik hier vele groepen de speluitleg gegeven, voorzien van hints en bestudeerd terwijl ze zich door de ruimtes van de escape rooms ploeterden. “Oh, je hebt vast vaak moeten lachen om hoe wij net aan het stuntelen waren?”, luidde de vraag na afloop dan steevast. Vaak beantwoorde ik dit dan kort met “Een paar keer wel, maar dat viel ontzettend mee hoor!”, een antwoord waarmee de gemiddelde small-talker al zeer tevreden was. Maar af en toe vroegen mensen wel eens door: “Echt? Maken zoveel mensen dan dezelfde fouten?”

Het antwoord was me na al die groepen wel duidelijk: ja, mensen maken bij het oplossen van een puzzel vaak dezelfde fouten. Het is natuurlijk ook niet zo gek dat bepaalde puzzelelementen bij personen een soortgelijke associatie oproepen. En het is logisch dat je die eerste ingeving wil toetsen door het uit te proberen. Soms blijkt dit niet te werken, je kunt nou eenmaal niet altijd direct goed gokken. Maar of je dat zelf meteen als een ‘fout’ moet bestempelen? Dat denk ik niet hoor. Sterker nog, het zou wel erg saai worden als jouw eerste associatie altijd direct het antwoord op de puzzel zou zijn. En het zorgt ervoor dat je extra gemotiveerd raakt om de oplossing te vinden die je wél verder brengt.

Zelf heb ik ontzettend veel geleerd door mensen te bestuderen tijdens het zelfbenoemde ‘stuntelen’. Hierdoor weet ik hoe ik bij een puzzel goed kan spelen met de verwachtingen van mensen. “Heel flauw”, zul je misschien denken. Maar in ruil daarvoor doen wij ons best om je een voldaan ‘Aaaaaaah, dus zo zit het!’-gevoel te geven. Beloofd.

Heb jij de smaak te pakken en wil jij nog wel een puzzel oplossen? Bofkont. Bij deze blog hoort namelijk de onderstaande puzzel. Veel succes! Dan ga ik nu maar weer eens, volgens mij moet ik nog een hele hoop sudoku’s invullen…

 

Mark van Nieuwenhoven

Co-founder & Experience Builder